Sanat

Feng Shui Felsefesi Temel Kavramları

Feng Shui felsefesi rüzgar , Feng Shui felsefesi yel-degirmeni , feng shui nedir , en iyi feng shui lavi tasarım

Feng Shui, kavramlar üzerinde kurulmuş bir öğretidir. Feng Shui felsefesi Çin kültürüne ait birçok kavramı bünyesinde barındırmaktadır. Bunlardan Chi, Feng Shui felsefesi’nde her yerde bulunan kozmik enerjiyi ifade etmektedir.

Feng Shui nedir konusunda daha fazla bilgiyi lavitasarim.com/feng-shui-nedir-ve-feng-shuinin-gelisimi sayfasında bulabilirsiniz.

Eskiden Çin’de her tepenin arkasında yeşil bir ejderhanın bulunduğuna inanılırmış. Ve bu ejderhanın yerleşilecek yere nefesini üfleyerek Chi’yi yarattığı düşünülürmüş. Chi kelimesi Çin kültüründe sembolik olarak “ejderhanın kozmik/evrensel nefesi” anlamında kullanılmıştır.

Feng Shui Felsefesi'nde İyi ve Kötü

Chi’nin rahatça aktığı ortamların sağlık, şans ve mutluluk getirdiği, Sha Chi olarak tabir edilmektedir. Batıdan geldiğine inanılan, kötü Chi’nin ise uğursuzluk, şansızlık, mutsuzluk getirdiği kabul edilmektedir.

Yaşanılan ortamların Chi’nin akışına imkân verecek şekilde dizayn edilmesi mutluluğun, huzurun oluşmasına neden olduğuna inanılır. Chi’nin akışını engelleyecek biçimde düzenlenmiş mekanlar ise kötü enerjiyi ortaya çıkarır. Mutsuzluğa, başarısızlığa ve hastalıklara neden olduğuna inanılır. Feng Shui felsefesi, kötü Chi’yi defedip, iyi Chi’yi hâkim kılmayı amaçlamaktadır.

Yin ve Yang kavramları da Feng Shui felsefesi’nin temel kavramlarındandır. Yin ve Yang kavramları Taoist felsefede birbirine zıt ancak birbirlerini tamamlayan iki ana unsurdur. Aynı dairenin içinde beyaz ve siyah; siyahın içinde beyaz, beyazın içinde siyah şekliyle zıtlıkların uyumunu ifade eder.

Feng Shui felsefesi’nde varlık Yin ve Yang olmak üzere sınıflandırılmıştır.

Söz gelimi karanlık Yin, aydınlık Yang’dır ve zıt iki varlığı temsil etmektedirler. Buna rağmen Yin ve Yang birbirlerini tamamlayan, birbirlerine muhtaç olan kavramlardır.

Yin ve Yang’ın dengesi evrenin düzenini, iki unsur arasındaki uyumsuzluk ve düzensizliği meydana getirir. Bu iki unsurun uyumuna uygun yaşamak Feng Shui felsefesi’nin temelidir.

Feng Shui Felsefesi ve Beş Element

Çin felsefesinde önemli bir yer tutan “Beş Element (Wutlsing)” de Feng Shui anlayışı açısından önemli bir unsurdur. Toprak, ağaç, ateş, metal ve sudan oluşan beş elemente dair belgelere M.S. 4 yy.’da rastlanmaktadır. Bu beş element Çin felsefesinde insanlar da dahil tüm maddenin temeli sayılmaktadır.

Her bir element Chi’nin farklı bir yorumudur. Ve Yin-Yang prensibi içerisinde döngü halindedirler. Feng Shui felsefesi açısından, bu döngü yaratıcı ve yıpratıcı olarak iki şekilde gerçekleşebilir. Örneğin, ateş ile toprak arasındaki ilişki olumlu olarak değerlendirilmektedir. Ancak ateşin metali eritme özelliği sebebiyle ateş ile metal arasındaki ilişki yıpratıcı etki oluşturmaktadır.

Feng Shui felsefesi’ne göre her pusula yönü bir element ile ilişkilidir. Yine her element, Çin mitolojisinde yer alan bir hayvan ile ilişkilidir. Elementler, yönler ve hayvan sembolleri arasındaki bu ilişki, kişileri doğrudan etkilemektedir. Feng Shui felsefesi bu ilişkinin doğru bir şekilde kurulmasını temel alır.

Feng Shui Felsefesi ve Dört Hayvan

Ayrıca Feng Shui sembolizminde dört ana yön, dört kutsal hayvan ile özdeşleştirilmiştir. Bunlar Yeşil Ejderha, Beyaz Kaplan, Kırmızı Ateş Kuşu ve Siyah Kaplumbağa‘dır. Evlerin bu dört hayvanın enerjisi ile çevrili olduğuna inanılır.

Yaşam enerjisinin şans ve mutluluk getirmesi için evler bu dört hayvanın sembolik anlamları düşünülerek tasarlanır. Hayvanlar arasındaki güç dengesinin bozulması insan yaşamını olumsuz etkiler.

Feng Shui temalı kanvas tablolarımız için lavitasarim.com/feng-shui-tablolari sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Feng Shui felsefesi’nde önemli bir yer tutan unsurlardan biri de sayılardır. Çin felsefesine göre sayılar eşit yaratılmamıştır. Bazı sayılar uğurlu kabul edilir. Hayatı düzenlemede sayıların bu özelliğinden yararlanılır. Sayılar bazı kelimelerle sesteştirler, sözcüklerin anlamları ile ilişkilendirilirler.

Söz gelimi dört sayısı ölüm kelimesi ile sesteş olduğu için uğursuz kabul edilir. Altı sayısı ise uzun ömürlü bir hayvan olan geyik ile sesteş olduğu için uğurlu sayılır.

Yüzyıllardır kullanılmakta olan Çin takvimi de Feng Shui hesaplamalarında önlemli bir öğedir. Tao’cu rahipler, on iki yıllık dönüşümlü bir takvim geliştirmişlerdir. Yılları ve özelliklerini inceledikleri hayvanlarla ilişkilendirmişlerdir.

Takvimde insanların fiziksel ve manevi özellikleri, doğdukları yılla ilişkilendirilmektedir. Sisteme göre her insan doğduğu yılla ilgili hayvanın özelliğini taşımaktadır. O yılla alakalı, elementle ilgili bir karaktere sahiptir.

Feng Shui felsefesi’ne göre tüm bu temel kavramlar yanında Chi akışının olumlu bir şekilde devamının sağlanması gerekmektedir. Bunun için de renk, ses, ışık, aksesuar, bitki ve hayvanların evlerde bulundurulması mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Alanında öncülük eden Lavi Tasarım, her zaman bilimsel ve kültürel araştırmalar yaparak en iyi ev dekorasyon ürünlerini sunmaktadır. Ayrıca özgün blog sayfası ile dekorasyon, sanat ve bilim alanında birbirinden güzel yazıları sizinle paylaşmaktadır.

Araştırma aşamaları biter bitmez yayınlanacak olan yazılarımızı lavitasarim.com/ozgun-blog-sayfasi üzerinden takip edebilirsiniz.

Ayrıca farklı tarzlara uygun en güzel ev dekorasyon ürünleri çeşitlerini sitemiz üzerinden hızlı ve güvenli şekilde temin edebilirsiniz.

Bunun için hemen https://lavitasarim.com/kanvas-tablo-modelleri-cesitleri/ sayfasını ziyaret ederek Lavi Tasarım ailesine katılabilirsiniz.

Feng Shui Felsefesi Temel Kavramları” hakkında yorumlar

  1. Ebru dedi ki:

    Feng Shui yi araştırırken sitenize rastladım. Açıklamalarınız çok güzel olmuş. Bu yazıların devamı gelirse çok güzel olur. Takipte olacağım. İyi çalışmalar.

  2. Betül yıldırım dedi ki:

    Ata binen atatürk kanvas tablo siparişi verdim. Ürün elime çok kısa sürede ulaştı. Ürününün takibini yapan ilgili, titiz lavi tasarımı ;çevreme tavsiye ediyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Çizginizi bozmadan bu şekilde kaliteli işler yapmaya devam etmenizi diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir